Onbekend Terrein

Met de kennis van nu naar het conservatorium

In september 2008 ben ik aan een conservatoriumopleiding begonnen, in de richting zang, jazz en pop. Ik was een onzekere tiener, ik had nooit zangles gehad en had nog nooit in een band gezongen. Ik had daarnaast vrijwel geen theorie kennis. Het enige wat ik had was een klein beetje podiumervaring die ik opgedaan had bij een musicalvereniging. Het conservatorium en de muziekwereld waren onbekend terrein.

Saskia Iris Zangeres Songwriter Voice OverVanaf toen kreeg ik een paar keer per week zangles en eens per week een band repetitie. Daarnaast kreeg ik muziektheorie lessen en solfège (training van het muzikale gehoor). Ik leerde ook piano spelen tijdens een wekelijkse pianoles. En een aantal keer per jaar werd ik beoordeeld op mijn voortgang. Maar ik kreeg vrijwel nooit een goede beoordeling..

Na 2 jaar conservatorium was het dan ook afgelopen voor mij. Ik heb dit een lange tijd niet begrepen en was er erg boos om. Inmiddels begrijp ik beter welke steken ik heb laten vallen. Hoewel ik nu alsnog zangeres en songwriter ben, vind ik het toch zonde dat ik de opleiding niet heb afgerond. Het is altijd een beetje flauw om het te zeggen, maar met de kennis van nu had ik het anders aangepakt..

Vooropleiding

Toen ik auditie ging doen voor het conservatorium was ik behoorlijk onervaren in de muziek. Dat is iets waar ik me toen niet van bewust was. Ik heb bij vier conservatoria auditie gedaan. Toen me bij mijn eerste auditie in Amsterdam werd verteld dat ik ‘slechts’ in aanmerking kwam voor de vooropleiding vond ik dat heel erg. Ik had verwacht dat ze me toe zouden laten, ik had van zoveel mensen gehoord dat ik een mooie en bijzondere stem had. Hoe moest ik de rest van het jaar gaan invullen als ik alleen in het weekend een aantal lessen op het conservatorium zou hebben? Ik wilde gewoon meteen starten met de opleiding.

Uiteindelijk ben ik maar bij één van de vier conservatoria toegelaten in het eerste jaar. En daar ben ik begonnen. Maar achteraf gezien had ik beter voor een vooropleiding kunnen kiezen. Dan had ik me rustig kunnen voorbereiden op wat er van me verwacht zou worden bij de echte opleiding. De docenten zouden me leren kennen, en ik zou de muziek wereld leren kennen. Een jaar invullen met de vooropleiding en daarnaast lekker veel muziek maken lijkt me inmiddels juist heel waardevol.

Netwerken

Tijdens de opleiding heb ik een bandje bij elkaar gezocht om eigen nummers mee te spelen. Tot zover heb ik genetwerkt, als je het al netwerken kunt noemen.. Na mijn conservatorium tijd had ik geen contacten in de muziek, geen bandjes en geen optredens. Ik zag destijds de waarde van een netwerk nog niet in. Terwijl het heel belangrijk is tijdens je opleiding en na je opleiding.

Op het conservatorium ging ik eigenlijk vooral om met de andere zangeressen binnen de opleiding, en vrijwel niet met de muzikanten. Ik ging nooit even gezellig jammen met een aantal muzikanten. Ik had ook geen klik met de docenten, want daar keek ik nog erg schools tegenaan. Terwijl ze het je wel moeten gunnen.

Als je je niet in de kijker speelt zullen mensen jouw naam niet noemen als er vraag is naar een zangeres. En als zangeres sta je bij een optreden nooit alleen, je hebt altijd muzikale begeleiding nodig. Wie kun je vragen als je niemand kent?

Optreden

Hoewel ik elke dag zong, trad ik eigenlijk vrijwel niet op. Een paar keer per jaar werd er vanuit het conservatorium een optreden georganiseerd, en dat was het wel. Ik zou iedereen adviseren om meteen met optreden aan de slag te gaan. Ga bij cafés langs en vraag of je daar een keer een half uurtje mag zingen of spelen. Kijk goed rond op Facebook of er gezocht wordt naar livemuziek. Dit is inmiddels wat makkelijker vanwege de toegenomen populariteit van Facebook, en je kunt hiervoor de zoekfunctie gebruiken. Zoek bijvoorbeeld op ‘zoek live muziek’ of ‘zangeres gezocht’.

Hoe vaker je op het podium staat, hoe comfortabeler je je daar voelt. En elke keer wanneer je positieve reacties krijgt vanuit het publiek word je zekerder over wat je kunt. Dat maakt de beoordelingsmomenten op een opleiding minder eng en zorgt ervoor dat je na de opleiding goed voorbereid bent op de praktijk.

Veel succes in de muziek! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *